Drottningholm kastélya

Drottningholm palota

A svéd királynék palotája, a Drottningholm kastély

A svédországi Mälaren-tavon fekszik Lovon szigete. Azon található a Drottningholm-palota vagy más néven a Drottningholm kastély, mely jelenleg is a királyi család lakhelye. A mesébe illő épület sokak szerint Észak-Európa legszebb barokk palotája, s emellett azon kevés történelmi helyek egyike, ahol nők uralkodtak.

1662-ben parancsolta meg X. Gusztáv özvegye, Hedvig Eleonóra királyné, hogy építsenek új kastélyt a királynék szigetén. Választása pontosan arra a helyre esett, ahol száz évvel korábban egy másik királyné, a lengyel származású Jagelló Katalin uralkodott. (A korábbi palota leégett.) Újabb száz esztendő múlva ismét egy nő rendelte el az épület megnagyobbítását és felújítását: Ulrike, Nagy Frigyes testvére és Adolf Frigyes svéd király hitvese. Ulrike terveztette a kastélyhoz a szép arányú oldalszárnyakat, és az ő elképzelései alapján születtek meg a palota belső díszítései is.

1771-ben Ulrike királyné fia, III. Gusztáv (1746-1792) foglalta el a trónt. Uralkodásával kezdődött meg Svédország aranykora, s a század stílusát is Gusztávról nevezték el a művészettörténészek. Francia és olasz ihletésű, kék-arany harmóniában pompázó klasszicizmus jellemezte a kor kastélyait és kiemelkedő épületeit. A tudomány és a művészet minden ága virágzott, palotáiban a király csodálatos színháztermeket építtetett.

A polgárság “hatalomra kerülése”

III. Gusztávot IV. Gusztáv, majd XIII. Károly követte a trónon, ő azonban örökös nélkül halt meg. 1818-ban ezért a francia kispolgári családból származó Jean-Baptiste Bernadotte került a svéd trónra XIV. Károly János néven. Korábban Napóleon tábornoka volt, s még 1810-ben jelölték ki a trón örökösének. Ekkortól fogva a gyakorlatban mar ő uralkodott Károly helyett. Felesége, Bernardine Eugénie Désirée Clary, egy kereskedő leánya, azelőtt Napóleon szerelmese volt. Az ő szomorú es megindító története öltött regényes formát Anne- marie Selinko Désirée című világhírű könyvében.

Napjainkban is a Bernadotte-házból kerülnek ki Svédország uralkodói. A Drottningholm kastély jelenlegi úrnője viszont szintén polgári származású. Silvia Renate Sommerlath Németországán született és XVI. Károly Gusztávhoz ment nőül. Neki is volt régebben egy nagy szerelme, és e történet még ma is rokonszenvet ébreszt a svéd királyi család iránt.

Szilvia királyné, aki Drottningholm déli szárnyát lakja, jobban ismeri Svédország művészetét és történelmét, mint új honfitársainak többsége. A kulturális érdeklődésű királyné különösen a kastély könyvtárát kedveli.

Drottningholm palota belső

A jó ízlés foglalata

Jean Eric Rehn, III. Gusztáv svéd építésze elbűvölő rokokó stílusú szobát tervezett a királynak. A művészi érzékkel és ízléssel megáldott király azonban nem csak építészetileg gazdagította Drottningholmot: a szépséges parkok – az egyik barokk, a másik angol tájkertstílusban – még inkább kiemelik a franciakért szabályos szépségét.

A Drottningholm kastély színházát 1766-ban nyitották meg, az eredeti díszítmények közül harminc még mindig teljesen ép. Napjainkban opera- és balettelőadásokat rendeznek a nyár beköszöntének tiszteletére. „Drottningholm tündérkastélyában szerették az életet, és jó ízléssel éltek”- olvasható Gusztáv király életrajzírójának feljegyzéseiben.

A Stockholm külvárosában álló palota 1991 óta az UNESCO világörökség része, és meghatározott időszakokban látogatható.