Kanári-szigetek – melyiket válasszam? Tenerife vagy Gran Canaria?

Kanári-szigetek alkony
Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek egy igazán látványos hely, mely mennyei utazást ígér. Közkedvelt úti cél, eszményi időjárása miatt is. Érdemes felírni a bakancslistánkra, ha megfelelő nyaraló helyet keresünk. Továbbá az is mellette szól, hogy csak néhány órai repülőútra található tőlünk, így bármikor elutazhatunk a nyárba. Időjárása meglehetősen kedvező, szinte egész évben süt a nap, a hőmérséklet sosem esik 15 fok alá, még télen sem. Ez teszi legvonzóbbá.

A Kanári-szigeteknek egy 7 szigetcsoportból álló, az Atlanti óceánon lévő területet nevezünk. A hét sziget neve: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa.

Gran Canaria felülről

Spanyolországhoz tartozik a szigetcsoport, így számítani kell a spanyol temperamentumra, az ízes, hangos szóáradatra, a szívélyességre, a vendégszeretetre, a finomabbnál finomabb ételeikre, a színes épületekre. számítsunk nagy dudálásokra, éles hajtűkanyarokra, szűk, sikátoros utcákra, girbe-gurba utakra, látványos terekre. Mindenütt kaktuszok, oliva fák, pálmafák, leanderek. 

Két legnépszerűbb szigetéről lesz ma szó tüzetesebben: Tenerife és Gran Canaria.

Tenerife

Kanári-szigetek út

Tenerife 2034km2 területével a legnagyobb a Kanári-sziget szigetei közül. Fővárosa Santa Cruz de Tenerife, a neoklasszicista és a gyarmati építészeti stílus keveréke. Igazán látványos Auditorio de Tenerife, mely egy előadóterem és művészeti központ. Az épületet Santiago Calatrava Valls spanyol építész, szobrász tervezte. A sziget második legnagyobb városa, az Orotava völgyben található Puerto de la Cruz, gyógyfürdőiről és wellnessközpontjairól ismert. Ha a szigeten járunk, érdemes még ellátogatni és tüzetesebben megnézni a Candelaria városában található Candelariai Miasszonyunk-bazilika épületét is is. A La Orotava város fennhatósága alá tartozó Teide Nemzeti Park is szintén olyan hely, amikről szót kell ejtsünk mindenképp, ha megemlítjük Tenerifét. 2007 óta az UNESCO Világörökség része. A Teide egyébként A 3.718 méteres magasságával Spanyolország legmagasabb pontja. Garantáltan izgalmas kikapcsolódást ígér a sziget és sokoldalúságot. És van egy érdekesség is a szigeten, amit még a kutatók, tudósok sem tudnak hova tenni, a güímari piramisok, melyek Tenerife keleti partján fekvő Güímar falucskában találhatók.

Gran Canaria

Gran Canaria

Gran Canaria a másik olyan úti cél, amit érdemes beiktatni a nyaralásunkba. Gran Canaria spanyolul Nagy Kanári-sziget, a szigetcsoport névadója. 1532 km2 területű, csaknem kör alakú szigetet kettősség jellemzi. Egyik fele hegyes, sziklás, völgyes, szárazabb, a másik fele viszont dimbes-dombos, zöld, növényekkel teli. Középen az 1949 méteres Pico de las Nieves vulkán magasodik, a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként. De a megosztottság nem csak a domborzatra igaz, hanem az éghajlatára is. A sziget északi része csapadékos, zöld, élettel teli, közepe kopár, déli partja pedig száraz, napsütéses, szinte sivatagos. A sziget legnagyobb városa Las Palmas. Tiszta, szűkös utcák, virágos, látványos terek jellemzik és hangulatos sétányok, parkok, rengeteg zöld és virágos növények. Érdemes ott jártunkkor megnézni a Santa Ana katedrálist, Puerta del Airekaput és az Egyházi Művészeti Múzeumot. A katedrális előtt nyolc kutyaszobor áll több mint száz éve. A leghíresebb kutya szobra Faycán, Victor Doreste regényének a hőse.

Gran Canaria - Kanári-szigetek

Érdemes úticélul választanunk a Kanári-szigeteket, hiszen igazán látványos. Kellemes környezetben tölthetjük el a pihenésünk, de alkalmas túrázásra, aktív pihenésre is. A helyiek vendégszeretők. Nagyokat ehetünk, strandolhatunk, sétálhatunk. Nincsenek távolságok a szigeteken, könnyen bejárhatóak. És a spanyol nyelvnél kevés dallamosabb nyelv van, amit jó hallgatni is. A táj gyönyörű, színes, az épületek jellegzetesek, az időjárás pedig igazán kellemes. Arra számoljunk, hogy igaz, hogy hideg szinte sosincs, ezért fűtés ritkán van beszerelve bárhol is, ha fázósak vagyunk.

Kanári-szigetek katedrális