Miért jó Kréta

tengerpart

Időjárás

Máshol talán kellemetlen lenne, de Krétán a rekkenő hőségben kifejezetten remek, hogy folyamatosan fúj a szél. A sziget déli felén – mi csak ott jártunk – a sziget belsejéből a tenger felé. Alig volt néhány szélcsendes óra tíz nap alatt. Viszont nem is zizzensz meg a melegtől. A szobánknak két erkélye volt, azaz ha nyitva hagytuk az ajtókat folyamatos huzatban lehetett aludni, a légkondi bekapcsolása nélkül.

Ételek

Taverna, taverna, taverna.

Mi speciel egy all inclusive szállodában (Ostria Beach) voltunk Ierapetra mellett, ahol egészen hihetetlenül kiváló volt az ellátás. Ugyanakkor korábbi utazásaink emlékére néha kiszöktünk nosztalgiázni a környékbeli tavernákba. És mivel nem ültünk folyamatosan a szállodában az autós utazások során is hasonlóan tettünk.

Legjobb fogások: görög saláta: nem lehet róla mit mondani: a legjobb. Talán csak a tzatziki jobb nála. De lehet egyszerre is, nekem kiegészítik egymást.

Borban főtt polip. Találkoztunk fehér és vörösborban főtt változattal. A vörös sokkal jobb.

Csiga: nem úgy, mint Franciaországban, a csiga se nem drága sem nem kis adag.

Bárány: nekem a kedvencem a tepsiben sült változat (még a grillnél is sokkal jobb.) A bárányt feldarabolják, beteszik egy tepsibe, megfűszerezik és beteszik a kemencébe. A hegyekben igazi fafűtésű kemencékben sütik. Nagyon nehezen lehet megállni, hogy ne ebédelj háromszor egy nap.

Hal: hááát, erősen so so. Sose értettem, hogy tengerparti országokban a halat miért csak grillezni tudják.

Tiro keftedes: sült sajtgombócok. Minden tavernában készítik, négy-hat darab van egy adagban, előételnek és főételnek egyeránt.

Suflaki: pálcikán sütött rablónyársacska.

Minden görögországi utazás non-plus-ultrája: a gyros. Persze mindenütt kapható, és mindenütt nagyon finom. Négyszer-ötször naponta simán megy.

Sütemények: érdemes bebóklászni a helyi péküzletekbe. Rengeted jobbnál jobb süti, pl a különböző baklavák és édes fánkszerű, olajban sült sütemények.

Italok

Biztos velem van a baj, de a helyi borok nem nyűgöztek le különösebben. A harmadik naptól szívesebben ittam vizet, vagy sört. A Mythos sör például nagyon jó. Se nem savanyú, sem nem keserű. Pont jó.

Talán az egyik legbizarabb féle kávészerűség a frappé. Mindenütt van Görögországban. Külön gép van a készítésére. Amikor először láttam, hogy hogyan készül nem voltam benne biztos, hogy egyáltalán iható. Aztán éltem a gyanúperrel, hogy ez csak a helyiek bosszúja a turistákon. De aztán láttam, hogy a görögok is itták. Teljes értetlenség. Csak a rend kedvéért: fognak egy kanál neszkávét, tesznek hozzá cukrot és hideg vizet. Ezt fogják összekeverik egy nagyon gyors keverővel. lesz belőle egy csúnya koszos hab. Ezek után feltöltik a vízzel, majd jön egy pici tej és néhány jégkocka, és kész is.

Az első alkalonmmal kicsit kellemetlen, de gyorsan dependenciát okoz. A tizedik napon már úgy hatra kúszott fel a napi adagom.


Forrás: http://www.vilagjaro.hu/fx_a/blog/fx_action/beszamolo/fx_site/vilagjaro/fx_nid/159/index.html