Dunakanyar Szíve Teljesítménytúra 2015-ben

2015-ben is kiírásra került a Dunakanyar Szíve TT, mely már nem csupán a veterán kerékpárosokat célozta meg, hanem minden túrázni vágyó számára tartalmas programot ígért.

A Dunakanyar, mint természeti tájegység az ország egyik legszebb vidéke, nem beszélve a Pilis- és a Visegrádi hegység magasba törő hegyeiről, annak megannyi látnivalójáról. A környék a túrázók és kerékpározók egyik közkedvelt célpontja. Aki már járt arra felé, az nem csalódott a látnivalókban. Ha az ember leül a térkép elé és szimplán csak nézegeti, olyan dolgokat vehet észre, amin eddig átsiklott a tekintete. Így voltam ezzel én is. Többször kerékpároztam Budapest és Esztergom között, hol rövidebb, hol pedig hosszabb szakaszon, de sosem „láttam tovább”. Miért is mondom ezt? A formára szerintem Mindenik ráismert…

Dunakanyar Szíve TT

Ez a forma adta az ötletet, és 2013-ban megszületett a Dunakanyar Szíve TT (Teljesítménytúra). Akkor még csak egy szakaszból állt, aminek hossza 100 km-volt. Tovább gondolva túrát 2015-ben egy újabb, nagyjából 100 km-es útvonallal bővült. Ez lett a Dunakanyar Szíve TT 2.0 a Dunakanyart átszelő körülbelül 200 km-es útvonal (túraútvonaltól függően), mely két szakaszra tagolódik.

A TT célja, hogy minél több kerékpárossal, kirándulni- és túrázni vágyóval megismertessük az ország egyik legszebb vidékét a Dunakanyart.

A TT teljesítésének ideje nincs korlátozva, folyamatosan bármikor teljesíthető.

A TT első szakasz a „Országúti”, mely részben a 11-es és 10-es számú főúton, illetve a mellette húzódó kerékpárúton halad. A túra nyomvonalára jellemző, hogy általában sík területen halad végig, kevés az emelkedő és jól kerékpározható minden kilométere. Fontos megjegyezni, hogy az útvonal bizonyos részein fokozottan kell ügyelni a közúti forgalomra.

A TT második szakasz a „Hegyi”, aminek útvonala a Szentendrei szigeten keresztül, Vác érintésével a Duna túlpartján halad végig, három alkalommal keresztezve a túra „névadó folyóját” a Dunát. Szobnál visszatérve, Esztergomtól egy intenzív „hegymenet” kezdődik, mely Dobogókőnél csúcsosodik ki. Ez a túra „csúcs-pontja”.

A TT-t minden vállalkozó szellemű túrázó teljesíthette, feltéve, ha kedvet és erőt érzett magában, hogy letekerjen cca. 200 kilométert, na és persze fotózzon.

A TT teljesítésének igazolására nem kellett mást tenned, mint, hogy a túraútvonalat érintő minden településen lefotóztál legalább 1 olyan dolgot, amit szívesen megmutatnál ismerőseidnek is. Legyen ez egy szobor, épület, tájrészlet, vagy bármilyen más érdekes látnivaló. Fontos, hogy a képeken szerepelni kellett a kerékpárodnak, amivel a túrát teljesítetted, valamint a fotókon szerepelni kellett még a kép készítési időpontnak.

A TT-t sikeresen teljesítőknek a neve és a képei felkerültek a Facebook oldalunkra, természetesen mindenki kap egy egyedi sorszámot.

A TT szakaszainak változtatási jogát az ötletgazda fenntartja!

Néhány fontos tudnivaló

A túra útvonala, részben főúton halad, ezért Mindenki fokozottan ügyeljen és figyeljen a környezetére, a mellékutakon, valamint a kerékpárutakon is alkalmazzuk hatályos KRESZ szabályait, mely minden teljesítőre kötelező érvényű! A szabálytalanságokból eredő anyagi károkért és személyi sérülésekért a ötletgazda felelősséget nem vállal!

A túra útvonalának hosszából eredően célszerű olyan kerékpárral elindulni, ami műszakilag kifogástalan, és útközben nem hagyja cserben kerékpárosát.

Minden résztvevőnek saját magának kell gondoskodnia a túrához szükséges felszerelésről. Ide értve az alkatrészeket, szerszámokat, az időjárásnak megfelelő ruházatot és természetesen az útközben elfogyasztott enni és innivalót is.Kellemes túrázást kívánva!