Télből a nyárba

Télből a nyárba - utazás minden irányba

Irány dél! Meg észak, kelet és nyugat…

Télből a nyárba? Nyugiból a nyüzsgésbe? Rosszlányok negyedéből a milliárdosok kerületébe? Mindenre van tippünk – Önnek csak választania kell az úti célok közül.

Űrhajós Miami

Utazások, kalandok - Miami

Nem reprezentatív felmérés, csak egy általunk empirikusan – Facebook és Insta-posztok kukkolása révén – rögzített tény: magyar honfitársaink előszeretettel lazulnak télen Miamiban. Tavalyi bejelentkezések alapján kisebb magyar kolónia ejtőzik Miami Beachen. Meg kell hagyni: igazuk van. A beach egyik negyede art deco stílusban épült, ettől pedig olyan az egész, mintha egy múlt század húszas éveiben játszódó film kulisszái között kabrióznánk. (Béreljen kabriót!) A strand széles, a víz csodás, és általában jó nagy hullámokat vet. Januárban talán nem mindig az igazi, de februártól már egészen meleg az Atlanti-óceán. Florida ráadásul tele van izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalókkal.

Ott az Everglades mocsár, amelyen motorcsónakos kirándulásokat tehet, az északi részen pedig ott van Orlando, amely talán a világ vidámparkokkal és theme parkokkal legsűrűbben ellátott települése. A sok célpont közül azonban kiemelnénk Cape Canaveralt és a NASA központját. Innen bocsátják fel nemcsak az amerikai űrhivatal, de Elon Musk és Jeff Bezos magánűrhajóit is. Láthatja a Saturn V holdrakétát, az Atlantis űrsiklót, és körbevezetik az egész objektumban. Fantasztikus múzeumot rendeztek be a központban az amerikai űrkutatás múltjáról és jelenéről, rengeteg relikviával. Figyelje a híreket, mert ha szerencséje van, akár egy igazi űrhajókilövésnek is a szemtanúja lehet. Persze ezt csak tisztes távolságból figyelheti meg, de biztos lehet benne: életre szóló élmény.

Bondos Matera

Utazások, kalandok - Matera

Metara az olasz csizma talpboltozatánál található. Mostantól olyan lesz talán, mint a szicíliai Forza D’Argó, meg még néhány környező település. Míg ezekben minden idők egyik legjobb filmjét, a Keresztapát forgatták, addig itt a legutolsó, a 25. James Bond, a No time to die felvételei zajlottak. (Ebben játszik egyébként utoljára Daniel Craig, és aztán majd jöhet valami egészen más, például egy afro- vagy egy női Bond. Vagy mindkettő.) Emiatt Matera számíthat rá, hogy a tömegturizmus egyszerűen elsöpri. Addig is érdemes oda ellátogatni. A klímája mediterrán, ami azt jelenti, hogy télen a legcsapadékosabb.

Nyáron forróság van, akkor nem érdemes mászkálni, de egy tavaszi kiruccanáshoz ideális a varázslatos város. Mivel Matera karsztsziklára épült, éppen ezért az erózió hegyes-völgyes területté alakította a tájat. Matera egy része kifejezetten egy vad szurdokvölgybe épült. És ha már karsztjelenségek: a város tele van kisebb-nagyobb üregekkel, barlangokkal. Több se kellett a középkori, kora újkori lakosságnak: lakásokká alakították őket. A materai trogloditák (barlanglakók) zugai szükséglakásként funkcionáltak, ma azonban számos menő hotel és egyéb szálláshely bérelhető ezekben az egykori sziklaodúkban. Labirintusok, apró utcácskák, mediterrán őrület: Materát látni kell.

Zöld Costa Rica

Utazások, kalandok - Costa Rica

Ugyebár tíz évvel ezelőtt még Mexikó volt a menő. De akik Mexikóban menőztek, azok az utóbbi években áttették székhelyüket Costa Ricára. Az Egyenlítőhöz jóval közelebb található kis ország maga a földi paradicsom. A tengerpartjai olyanok, amilyennek a trópusi beacheket lelki szemeink előtt lebegve látjuk. És ha hátat fordítunk az óceánnak, azonnal kezdődik a háborítatlan, buja dzsungel, a Costa Rica-i esőerdő. Hadd említsünk még egy szempontot az országgal kapcsolatban: lakói ma már kizárólag megújuló energiát használnának fel, és ezekben a klímaszorongással terhelt időkben ez kifejezetten elcsitítja a repülőgépes utak miatti lelkifurdalásunkat.

Izgalmas Hamburg

Utazások, kalandok - Hamburg

Hamburg nem tartozik a kifejezetten népszerű álom úti célokhoz, pedig az egykori Hanza-szövetségi szabadváros tele van meglepetésekkel és ellentmondásokkal – de azt is mondhatnánk, hogy pusztán színes. Hamburg kapcsán először mindenkinek a Reeperbahn jut eszébe, ami valóban szürreális: egy kis Amszterdam egy német város közepén. A rejtői kikötői hangulatot nagyban emeli a rengeteg ivóhely, valamint a legális nyilvánosházak sora. Ennek megfelelően a rendőri jelenlét is elképesztő, így aztán nyugodtan sétálgathatunk a hírhedt negyedben. Hogy aztán valamivel arrébb hosszan bámulhassuk az Elba tölcsértorkolatát: a hajóforgalom elképesztően sűrű, és alkalmat ad arra, hogy rádöbbenjünk a világkereskedelem méreteire, és alkalmasint el is gondolkodjunk ezen. Beljebb, a főtér után csatornarendszer kezdődik, ahol kenut bérelve vagy sétahajón úszva betekintést nyerhetünk a német felsőbb osztályok nyugodt, fényűző mindennapjaiba.

Szafaris Ngorongoro

Utazások, kalandok - Ngorongoro

Afrika keleti felén, ott, ahol a Nagy-hasadékvölgy mentén a kontinensek vándorlása miatt éppen kettészakadni kíván a fekete kontinens, tűzhányók lánca sorakozik. Van, amelyik nagyon is aktív, és van, amelyik szunnyad, és olyan is van, amelyik már soha többé nem köp füstöt-lávát. A tanzániai Ngorongoro vulkán krátere is ilyen. A száraz szavannából nem túl magasra emelkedik a kaldera fala. Ahogy a busz megindul a hegynek, látszik, hogy sokkal több csapadék áztatja a lejtőket, mint a síkságot. Sűrű, zöld erdőn át felkapaszkodunk a tűzhányó peremére, és elénk tárul egy “tálnyi” félig-meddig zárt ökoszisztéma.

A kráter falai óvják a természetvédelmi terület növényeit-állatait. Magasan több lodge is szállást nyújt – némelyik kifejezetten pazar luxuskörülményeket biztosít az utazóknak. Ha az ember megszáll ezek valamelyikében, a kora reggeli indulás után a szafarira hangolt dzsipek leereszkednek a vulkán belsejének síkjára. És akkor elkezdődik a natgeós film – csakhogy itt élőben láthatunk viszonylag kis helyen összegyűjtve mindent, ami egy szafarin érdekes lehet. Zebracsorda, zsiráfcsapat, flamingók, dagonyázó vízilovak, ásítozó, lusta oroszlánok: a Ngorongoro sűrítve kínálja az élményt. Tanzánia a téli időszakban is teljesen időjárásbiztos – tulajdonképpen bármikor látogatható.

Csúcs Tahiti

Utazások, kalandok - Tahiti

Amikor azt gondoljuk, hogy már jobb trópusi helyre nem látogathatunk el – megvoltak az összes szigetek, inkluzíve a Maldív és a Seychelles is -, akkor rúgja ránk a tropikus ajtót Tahiti. Rendben: persze Gauguin óta tudjuk, hogy ha kedélybetegségből szeretnénk kilábalni, villódzó színterápiára és lélekemelő ihletettségre van szükségünk, akkor meg se álljunk Francia Polinéziáig. Talán csak azért népszerűtlenebb úti cél, mint a fentebb említett desztinációk, mivel jóval messzebbre kell utaznunk miatta, és ezért drágább is. Mindenesetre a vulkanikus sziget meredek sziklafalai, a buján zöldellő vegetációk, a fekete homokos tengerpart és a trópusi luxus mindenért kárpótol.

Ha mégsem Tahiti az úti cél, akkor a környező szigeteken-atollokon is megtalálhatjuk a külön bejáratú földi paradicsomunkat – elég, ha annyit írunk például: Bora-Bora. A pihengetés közben/után átkapcsolhatunk aktív üzemmódba is, hiszen ha egy szigetet atollnak hívnak, ott találunk korallokat is. A korallerdő a maga összetettségében a legdúsabb földi ökoszisztémák egyike, így nyugodtan abbahagyhatjuk a koktélozást és szétnézhetünk a víz alatt. Merthogy a korall nem csak színpompás, de kifejezetten érzékeny is – így eléggé nagy veszélyben van a klímaváltozás és az óceán savasodása okán.

Menő Aspen

Utazások, kalandok - Aspen

A Coloradóban található síparadicsom a Sziklás-hegység igazi gyöngyszeme. 2400 méteres magasságával valódi hóbiztos terep. (A klímaváltozás a Sziklás-hegységben is érezteti hatását. Itt éppenséggel több lesz a csapadék – a hó is -, mint az eddigi szokásos mennyiség.) Aki a várost csak a Dumb és Dumber című Jim Carrey-filmből ismeri, annak is rémlik majd, hogy az aspeni lejtők az amerikai high society valódi televényei. A város egyébként először a XIX. századi ezüstláznak köszönhetően lett népszerű. A láz gyors csillapodása – összeomlott az ezüstpiac – után érkezett el az újabb aranykor: a síturizmus a XX. század közepén ívelt fel, míg a celebözön a század vége felé érte el a települést. De ne csak filmsztárokra gondoljunk: például a gonzó újságírás ősapja, Hunter S. Thompson is sokat időzött – drogozott – a hegyvidéki paradicsomban. A sors fura fintora, hogy Thompson még seriffnek is jelöltette magát. (Nem nyert.)

Tűzhányós Lipari-szigetek

Utazások, kalandok - Lipari-szigetek

A dél-olasz vulkántúrák sem egy igazi nyári program. A perzselő évszakokban nem okoz nagy örömöt a hegymászás. Főleg, ha a hegy eleve forró. Érdemes hát tavasszal nekilátni az utazásnak. A Lipari-szigetek Szicília mellett találhatók, de ha autóval közlekedünk, már Nápoly környékén fantasztikus vulkanizmussal találkozhatunk. A Vezúvra felmászni nem nehéz, és mindenképp érdemes. Nápoly mellett, Pozzouliban találhatjuk a Campi Flegreit, a “Lángoló mezőket”, ahol a Solfatara kráter kénes kifúvásai teszik infernálissá a helyet. (Itt már tényleg forró a talaj; közel a magma a talpunkhoz.)

Aztán jön Szicília az Etnával, és máris behajózhatunk Milazzónál a Lipari-szigetekhez. Érdemes először Vulcanóra menni, ahol ha mezítláb vagyunk, a híres strandon megég a talpunk. Alulról forró víz bugyog fel, akár egy természetes jakuzziban. A gasztrokísérletezők kipróbálhatják, hogy a homokba vájt kis mélyedésekben felforr a víz, és akár tojást is főzhetünk benne. Aztán irány a Stromboli. Sajnos feltúrázni már nem tudunk a kráterhez, amióta a “tengeri világítótorony” magasabb fokozatba kapcsolt – de hajóról talán jobban is látszik a gyakorta égbe törő lávaszökőkút.

Gasztrós San Sebastián

Utazások, kalandok - San Sebastián

Amikor ismert magyar séfek vidám kompániája vár egy spanyol járatra Ferihegyen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a baszk San Sebastiánba visz az útjuk. A baszk konyha felfutása nem újkeletű. Egyesek szerint a baszkok a saját kultúrájukat nem kis részben a saját gasztonómiájukon keresztül is őrzik. Nos, ha erre a vidékre vet a sors, érdemes kipróbálni mindent. Nemcsak a tapast – amit itt baszkul pinxtónak mondanak. De Kiotó után San Sebastián – baszkul Donostia – a második hely az egy főre eső Michelin-csillagos éttermek tekintetében. Csak néhány javasolt hely a nagy választékból: az Arzak, a Berasategui, az Akellare, a Mugaritz – nem nyúlhatunk mellé velük. (Érdemes jó előre tájékozódni és asztalt foglalni az utazás előtt!) Egyébként a Baszk Gasztronómiai Társaság 1870-ben alakult. Úgynevezett txokókat alakítottak ki: nyilvános találkozóhelyeket, ahol együtt főztek a férfiak. Ma már ezek nagy része a nők számára is nyitott.